ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Αξιόλογες προσπάθειες από μικροπαραγωγούς : Το "Μελισσουργείον" στις Κονίστρες Ευβοίας

"Ουδέν κακόν αμιγές καλού" έλεγαν τα αρχαία χρόνια
Ετσι όπως φαίνεται κάποιοι αντί να τα βάψουν μαύρα (λόγω κρίσης), ανέλαβαν ρίσκα και στράφηκαν προς αυτό που στην Ελλάδα μπορεί να ευδοκιμήσει :  την παραγωγή προϊόντων που σε αφθονία μας προσφέρει η ελληνική φύση. Μικροί παραγωγοί σε ολόκληρη την Ελλάδα δραστηριοποιούνται ολένα και περισσότερο και μας  εκπλήσσουν ευχάριστα με τα προϊόντα τους. 
Το «Μελισσουργείον οικ. Αργύρη» είναι μία μικρή, σύγχρονη μελισσοκομική μονάδα με έδρα τις Κονίστρες Ευβοίας. Η παραγωγή τους όπως οι ίδιοι γράφουν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη νομή φυσικών καλλιεργειών της ελληνικής φύσης (έλατο, θυμάρι, πεύκο, ερείκη), στην ορθή μελισσοκομική πρακτική αλλά και στη μη χρήση φαρμάκων. Τα προϊόντα που παράγει το "Μελισσουργείο" είναι άθερμες, αμιγείς ποικιλίες μελιού (μέλι ελάτης, μέλι από θυμάρι, μέλι πεύκου, μέλι ερείκης), φυσική γύρη και βασιλικός πολτός, πάντα κατά την επιτρεπόμενη εποχή συλλογής και παραγωγής τους.
Η ιδέα του Κώστα Αργύρη για τη δημιουργία του "Μελισσουργείου" ξεκίνησε έπειτα από την ολοκλήρωση της παρακολούθησης ενός σεμιναρίου μελισσοκομίας στο Ι.Γ.Ε. στο κτήμα Συγγρού (έχω ακούσει από φίλους πως γίνεται εξαιρετική δουλειά με τα συγκεκριμένα σεμινάρια).Το "Μελισσουργείον" από το 2009 και μετά κατάφερε να αποσπάσει πολλές διακρίσεις για τη ποιότητα που προσφέρει. Μάλιστα η επιχειρηματική του δραστηριότητα επεκτάθηκε και στις εξαγωγές
Είναι ευχάριστο να βλέπουμε μικρούς παραγωγούς που παρά τις αντιξοότητες της εποχής μας στρέφονται στη πρωτογενή παραγωγή και προοδεύουν. Αξίζουν της προσοχής και της στήριξής μας, ιδιαίτερα όταν οι μικροπαραγωγοί δραστηριοποιούνται σε περιοχές όπως οι Κονίστρες Ευβοίας που στερούνται άλλων πόρων και μαστίζονται από υψηλό ποσοστό ανεργίας (ιδιαίτερα στους νέους). 

4 σχόλια:

  1. Είναι ευχάριστο όντως! Μπράβο τους! Το μέλι είναι αυτό που πάντα έχω στο σπίτι, μια κουταλιά του μου θυμίζει πόσο σοφά τα πάντα εποίησε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τα ίδια Ηφαιστίωνα. Το μέλι δεν λείπει από το σπίτι. Σοφία μεγάλη του δημιουργού, όπως σοφά λες.

      Διαγραφή
  2. Να δω και το Δυοσμαράκι μελισσουργό:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα χα χα καλομελέτα κι έρχεται VAD. Μια φίλη που έμεινε άνεργη παρακολουθεί ήξδη μαθήματα μελισσουργίας και απέκτησε (για αρχή) 2 κυψέλες. Βέβαια αυτή κατοικεί στην επαρχία που είναι ευκολότερο να ασχοληθείς με τέτοιες δραστηριότητες. Εδώ στην Αθήνα που να βάλεις τις κυψέλες ; ακόμα και τον Υμηττό (που φημιζόταν στην αρχαιότητα για το μέλι) αυτοκινητόδρομο πάνε να τον κάνουν......

      Διαγραφή

Ποιά είναι η γνώμη σας;