ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Κατάργηση 26 Λεωφορειακών γραμμών στην Αθήνα ενώ ξοδεύονται χρήματα για τη δημιουργία πληθώρας νέων φορέων




Αναδημοσιεύω κείμενο από το blog ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ (εδώ) με τίτλο

"Κατάργηση 26 Λεωφορειακών γραμμών στην Αθήνα - 4 στο Χαϊδάρι/ Εκφράζουμε την οργή μας"
όπου εκφράζεται η έντονη αγανάκτηση που νοιώθουν οι κάτοικοι των περιοχών Αιγάλεω-Χαϊδαρίου για την κατάργηση 26 λεωφορειακών γραμμών στην Αθήνα και ειδικότερα 4 στο Χαϊδάρι :

[Πειραιάς, Πλατεία Καραϊσκάσκη: τα 802, 803 καταργούνται. Το 845 ενισχύεται λέει ο ΟΑΣΑ όμως οι πολίτες δεν εξυπηρετούνται γιατί υπάρχουν περιοχές που δεν περνάει το 845]



Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Θερμοπυλών 92, 12461, Χαϊδάρι

Προς
• ΟΑΣΑ
• Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Κοιν: Δήμος Χαϊδαρίου, Φορείς, Κόμματα, ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Κατάργηση Λεωφορειακών γραμμών

Εκφράζουμε την οργή μας για την πρόσφατη κατάργηση των 26 λεωφορειακών γραμμών στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Η οργή μας είναι ακόμα μεγαλύτερη για την κατάργηση των γραμμών στο Χαϊδάρι, γιατί δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην μετακίνηση των κατοίκων της πόλης μας, ιδιαίτερα των περιοχών Δαφνίου, Δάσους, Αφαίας και δυσχεραίνει τη μετακίνηση όλων μας.

Δυστυχώς η λογική «του ληστή με το πριόνι» που κόβει παροχές και υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους επιβεβαιώνεται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ανυπομονούμε να δούμε με τι θράσος θα «εορτάσατε» την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, 22-29 Σεπτεμβρίου, όταν θα έχετε «πριονίσει» το σύστημα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Από την άλλη πλευρά επτά σταθμοί του ΜΕΤΡΟ που έπρεπε να έχουν παραδοθεί στους πολίτες από το 2009 δεν λειτουργούν, λόγω πολιτικής εμπλοκής με της SIEMENS. Τρεις απ΄ αυτούς τους σταθμούς είναι στα Δυτικά προάστια της Αθήνας.

Αίσχος.

«Οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πάνω από τα κέρδη»

Κώστας Φωτεινάκης, Πρόεδρος / Σοφία Δημητρίου, Γραμματέας
---------------
Επιστολή - Καταγγελία για το ίδιο θέμα έστειλε ο [ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΦΝΙΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ, "ΔΑΦΝΑΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ"] και ο Δήμος Χαϊδαρίου με την υπογραφή του δημάρχου κ.Δημήτρη Μαραβέλια.

Δείτε και την ανάρτηση ΕΔΩ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ :
Είναι γνωστό πως από τις αστικές συγκοινωνίες κατ΄εξοχήν εξυπηρετούνται οι μεροκαματιάρηδες πολίτες οι οποίοι μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα χρήσης ΙΧ αυτοκινήτου ή ταξί (όποτε αυτά λειτουργούν) χρησιμοποιούν τα λεωφορεία για να πάνε να βγάλουν τον "άρτον τον επιούσιον".
Η κατάργηση κάποιων γραμμών επομένως πλήττει κατ΄εξοχήν αυτές τις κοινωνικές ομάδες αφού οι έχοντες και κατέχοντες όχι μόνο διαθέτουν την οικονομική δύναμη να μετακινηθούν με όποιο μέσο διαθέτουν αλλά πολλές φορές αυτό το μέσο δεν το πληρώνουν καν οι ίδιοι αφού καλύπτεται από τις δημόσιες δαπάνες (δηλαδή από τους ίδιους μεροκαματιάρηδες που σήμερα καλούνται να κόψουν το λαιμό τους να βρουν τρόπο να φθάνουν στον τόπο εργασίας τους).
Είναι αξιοσημείωτο πως την ίδια ώρα που καταργούνται οι λεωφορειακές γραμμές για δήθεν "λόγους οικονομίας" πληθώρα νέων τμημάτων και φορέων δημιουργούνται προς "τακτοποίησιν ημετέρων" με αδιευκρίνιστο (έως ανύπαρκτο αντικείμενο αφού οι ίδιες εργασίες μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από ήδη υπάρχοντες φορείς) όπως για παράδειγμα η ΟΣΥ και η ΣΤΑ.ΣΥ. (βλ.σχετικό δημοσίευμα εδώ)
Για ποιόν λόγο δημιουργούνται οι νέοι φορείς θα μου πείτε αφού προηγούμενα το ίδιο αντικείμενο ασκούσαν ήδη υπάρχοντες φορείς και δεν υπήρχε λόγος να ξοδευτούν χρήματα για την σύσταση νέων φορέων, να αγοραστούν νέα γραφεία, ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλπ και να "τακτοποιηθούν" (ή μετακινηθούν) τα ίδια άτομα που οδήγησαν στην οικονομική καταστροφή τους προηγούμενους φορείς? (είτε επειδή μασούλαγαν με χρυσά κουτάλια είτε επειδή γνώριζαν πως κάποιοι μασουλάνε με χρυσά κουτάλια και απλά δεν αντέδρασαν για να τους σταματήσουν)
Μα είναι απλό : γιατί η ίδια ξαναδοκιμασμένη συνταγή της διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο επαναλαμβάνεται για πολλοστή φορά: ο καταχρεωμένος φορέας (ΔΕΚΟ) κλείνει, στη θέση του δημιουργείται νέος φορέας ("ελεύθερος βαρών"). Τα χρέη του παλιού φορέα με μια γομολάστιχα σβήνονται ή για να ακριβολογούμε "ελαφρά τη καρδία" μεταφέρονται και προστίθενται στο δημόσιο χρέος το οποίο θα κληθούμε να πληρώσουμε εγώ και εσύ αγαπητέ μου αναγνώστη. Και λέω ξαναδοκιμασμένη συνταγή αφού εδώ και δεκαετίες επαναλαμβάνεται αναφορικά με τις δημόσιες επιχειρήσεις η ίδια ακριβώς αποτυχημένη διαδικασία συσσώρευσης δημοσίου χρέους με συνέπεια το δημόσιο χρήμα να σπαταλάται ασύστολα δίχως ντροπή και να μην παίρνονται μέτρα για την αποφυγή επανάληψης λαθών του παρελθόντος.

Για του λόγου το αληθές ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας :
1998 Συνολικά χρέη (των συγκοινωνιών) 450 δισ. δραχμές διαγράφονται από τις ΔΕΚΟ και προστίθενται στο Δημόσιο χρέος
2011 Η ιστορία επαναλαμβάνεται : Oφειλές περί τα 2,8 δισ. ευρώ (κοντά στο 1 δισ. παλιές δραχμές) θα διαγραφούν από τις ΔΕΚΟ και θα χρεωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό για να αποπληρωθούν τμηματικά έως το 2018 οπότε περίμενε να σου ξανάρθει ο λογαριασμός για να πληρώσεις νέες "έκτακτες εισφορές" με σκοπό την κάλυψη της μαύρης τρύπας.

"Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στ΄αλεύρι" λέει μια σοφή λαϊκή παροιμία. Κόβουμε τις συγκοινωνίες που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα αλλά δεν κόβουμε την παροχή μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων στα νυν και πρώην (!!!) πολιτικοθρεμμένα πρόσωπα. Κλείνουμε παλιούς φορείς που χρεωκόπησαν αλλά ανοίγουμε ίδιους και απαράλλαχτους νέους με το ίδιο προσωπικό και το ίδιο αντικείμενο (ή ελαφρώς παραλλαγμένο για να δικαιολογεί την ίδρυση νέων φορέων) αλλά με διαφορετικό όνομα.

Φυσικά δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην προεξοφλεί πως σε μερικά χρόνια θα έχουν ξαναματαδημιουργηθεί νέα ελλείμματα από τους νεοϊδρυθέντες ("ελεύθερους χρεών" σήμερα) φορείς.

Αυτό που δεν ξέρουμε είναι :
- Πότε θα χρεωκοπήσουν οι νέοι φορείς
- Εάν όταν θα χρεωκοπήσουν οι νέοι φορείς θα υπάρχουν έλληνες πολίτες που να τους έχει μείνει σέντσι για να πληρώσουν τα νέα ελλείμματα.


Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Ταξιδεύοντας : Οδοιπορικό στη Λευκάδα




Το όνομα της Λευκάδας είναι συνδεδεμένο με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Το άσπρο χρώμα των βράχων του ακρωτηρίου έπαιξε ρόλο για την ονομασία της αλλά υπάρχει και η μυθολογική εκδοχή του ονόματος της. Η Λευκάς πέτρα του ακρωτηρίου πήρε το όνομα της από τον Λεύκο έναν άτυχο Ζακυνθινό σύντροφο του ομηρικού Οδυσσέα. Πολλοί μύθοι είναι συνδεδεμένοι με το ακρωτήριο του Λευκάτα. Η παράδοση ήθελε όσους πηδούσαν από το βράχο του να απαλλάσσονται αυτόματα από τον έρωτα τους. Αυτή η παράδοση ξεκινάει με την θεά Αφροδίτη που για να απαλλαγεί από τον έρωτα της για τον Άδωνι, ο αδερφός της ο θεός Απόλλων - ο οποίος είχε και ιερό επάνω στο βράχο - την ανάγκασε να πηδήξει στα νερά του Ιόνιου από τον Λευκάτα. Όμως ο μύθος που πραγματικά συγκίνησε και ενέπνευσε καλλιτέχνες ανά τους αιώνες, είναι αυτός που θέλει την ποιήτρια Σαπφώ από την Λέσβο να πηδάει από τον βράχο για χάρη του Φάωνα. Ο λαός αποκαλεί το ακρωτήρι "Πήδημα της Κυράς".

Η Λευκάδα είναι μια όμορφη και νοικοκυρεμένη πόλη. Διαθέτει όμορφα ρυμοτομία. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν το αρχαιολογικό της μουσείο, το μοναδικό ίσως στη χώρα μας μουσείο φωνογράφου, οι γραφικές και μοναδικές πέτρινες εκκλησίες της, όπως αυτή του Χριστού Παντοκράτορα του 1684, η οποία ανήκει στην οικογένεια Βαλαωρίτη και είναι διακοσμημένη με έργα Βεντούρα και Καλλιβωκά (στο κηπάριο του ναού υπάρχει και ο τάφος του ποιητή), καθώς και το απίστευτο κάστρο της Αγίας Μαύρας που μας καλωσορίζει σ’ αυτή την γοητευτική πόλη. Το κάστρο αυτό κατασκευάστηκε το 13ο αιώνα μ.Χ. από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι. Την πόλη ενώνει με τη γειτονική Αιτωλοακαρνανία η πλωτή γέφυρα μήκους 70 μ.

Η Λιμνοθάλασσα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα φυσικού πλούτου και φυσικής ομορφιάς και περιβάλει την πόλη της Λευκάδας. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα μια υπέροχη απογευματινή ποδηλατάδα ολόκληρου του γύρου της λίμνης. Η Λιμνοθάλασσα έχει χαρακτηριστεί ως υδροβιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Αποτελεί σταθμό για πολλά σπάνια πτηνά, όπως είναι οι γλάροι, οι καλιμάνες, οι πάπιες, οι χήνες και οι κύκνοι ερωδιοί. Το τοπίο είναι μαγευτικό και αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε και να απολαύσετε μια βαρκάδα κατά το υπέροχο λιόγερμα.

Δίπλα στη πόλη της Λευκάδας βρίσκεται η παραλία του Αγίου Ιωάννη που είναι πανέμορφη με γαλαζοπράσινα νερά. Στη παραλία αυτή βρίσκονται πολλοί ανεμόμυλοι που δεν λειτουργούν πια. Μπορείτε να πάτε στην παραλία αυτή για ένα πρωινό περίπατο ή με το ποδήλατο σας ακολουθώντας την ιδιαίτερα ειδυλλιακή παραλίμνια διαδρομή. Η περιοχή είναι ιδιαιτέρα δημοφιλής για ανθρώπους που ασχολούνται με το windsurfing και το kite surfing.

Ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό κοντά στη Λευκάδα είναι η Λυγιά, όπου και θα βρείτε ένα υπέροχο εστιατόριο τον «Γιάννη» και όπου θα απολαύσετε ένα μοναδικό φαγητό δίπλα στο κύμα.

Μια μοναδική πρόταση πηγαίνοντας προς Σύβοτα, είναι να γευματίσετε στο «Αγνάντι», ένα όμορφο παραδοσιακό ταβερνάκι με πανοραμική θέα τα Σύβοτα και εκπληκτική δροσιά από τις ομπρέλες -μουριές που έχει επιμεληθεί ο πολύ φιλόξενος ιδιοκτήτης του.

Για να απολαύσετε τις υπέροχες και μοναδικές παραλίες του νησιού και να δείτε τα υπέροχα γειτονικά νησάκια του δεν έχετε παρά να επιβιβαστείτε σε κάποιο καΐκι που κάνει όμορφες κρουαζιέρες. Προτείνουμε ανεπιφύλακτα το παραδοσιακό καΐκι «Οδύσσεια», με φιλόξενο καραβοκύρη και απίθανο εν πλώ barbecue.

Ο Σκορπιός είναι ένα νησάκι απέναντι από το Νυδρί. Πρόκειται για ένα κατάφυτο νησί με μεγάλη φυσική ομορφιά και μοναδικές παραλίες οι οποίες είναι από τις πιο εξωτικές στο Ιόνιο πέλαγος και ίσως σε ολόκληρη στην Ελλάδα. Ο Σκορπιός είναι ιδιωτικό νησί και ανήκει στην οικογένεια Ωνάση. Μεγάλες διασημότητες του πολιτικού, καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου έχουν επισκεφθεί και φιλοξενηθεί στο νησί. Εντύπωση μας προξένησε η απλότητα της βίλλας του αειμνήστου μεγιστάνα.

Η παραλία Πόρτο Κατσίκι έχει βραβευτεί ως η καλύτερη της Ελλάδας και είναι μία από τις δημοφιλέστερες της Μεσογείου. Το Πόρτο Κατσίκι βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Λευκάδας και για να φθάσεις στην παραλία πρέπει να κατέβεις 347 σκαλοπάτια στην πλαγιά του βουνού. Ακόμα και αν στην αρχή σας φανεί κουραστικό, τα πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά της είναι βέβαιο πως θα σας αποζημιώσουν. Τα γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά, η υπέροχη κατάλευκη άμμο κα οι ψηλοί απότομοι βράχοι συνθέτουν ένα εξωτικό τοπίο. Ψηλά πάνω από την παραλία υπάρχει ένα καφέ για να απολαύσετε μια παγωμένη γρανίτα ή μια παραδοσιακή βυσσινάδα και να απολαύσετε την όμορφη πανοραμική θέα με το απέραντο γαλάζιο. Στην παραλία αυτή μπορείτε να απολαύσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα.

Το Κάθισμα είναι μια παραλία που βρίσκεται μόλις 14 χλμ. ανατολικά από την πρωτεύουσα του νησιού. Πρόκειται για μία από τις εξωτικές και μεγάλες παραλίες που συνδυάζει τα γαλαζοπράσινα νερά με τη λευκή άμμο. Αποτελεί κλασικό προορισμό κυρίως των teenagers.

Η παραλία Βασιλική είναι από τις πιο δημοφιλείς γιατί θεωρείται ιδανική για θαλάσσια σπορ λόγω των δυνατών ανέμων που πνέουν στη περιοχή. Η Βασιλική είναι μια όμορφη παραλία με πολύ καθαρά νερά και γραφικό πράσινο τοπίο. Δίπλα της υπάρχει ένας παραδοσιακός οικισμός ψαράδων. Από το γραφικό λιμανάκι της θα πάρετε το βαρκάκι για μια πανέμορφη και παρθένα παραλία που είναι και το κρυμμένο μυστικό των Λευκαδιτών το ανεπανάληπτο « Αγιοφίλι». Στην παραλία αυτή μπορείτε να φθάσετε και από ένα απόκρημνο μονοπάτι.

Οι Εγκρεμνοί είναι μια προτεινόμενη παραλία και βρίσκεται 30 χλμ. μακριά από το κέντρο του νησιού. Η παραλία Εγκρεμνοί είναι προσβάσιμη με τα πόδια και πρέπει να κατεβείτε 250 σκαλοπάτια για να φτάσετε σε αυτή. Το μήκος της παραλίας φθάνει τα δύο χιλιόμετρα. Η λευκή άμμο, τα γαλαζοπράσινα νερά, οι λευκοί βράχοι και το απέραντο γαλάζιο του ορίζοντα της θάλασσας συνθέτουν ένα πραγματικά εξωτικό τοπίο και περιβάλλον. Είναι προτιμότερο κατά τη γνώμη μας να την επισκεφθείτε με σκάφος κάνοντας βουτιές στα ανοικτά τιρκουάζ νερά της για να αποφύγετε έτσι και τον πολύ συνωστισμό.

Στη θαλάσσια διαδρομή σας με το σκάφος ή το καΐκι θα δείτε την καταπράσινη «Μαδουρή», το ιδιόκτητο νησί της οικογένειας Βαλαωρίτη με την όμορφη εξοχική της κατοικία.

Μια εντυπωσιακή παραλία είναι αυτή του Αγίου Νικήτα. Δική μας πρόταση, που είναι και ένα εφτασφράγιστο Λευκαδίτικο μυστικό, είναι να αφήσετε την παραλία αυτή για τους «άλλους», και να κατευθυνθείτε σε μία μοναδικής ομορφιάς παραλία με γαλαζοπράσινα κρυστάλλια νερά και όμορφες μικρές σπηλιές τον μοναδικό «Μύλο». Μπορείτε να πάτε είτε ακολουθώντας ένα δυσπρόσιτο και απότομο μονοπάτι είτε με τη βάρκα που διευθύνουν δυο ευγενέστατα παιδιά.

Τέλος, μια προτεινόμενη οδική εκδρομή θα σας αποζημιώσει κάνοντας σας κοινωνούς της ορεινής και γοητευτικής Λευκάδας του Δήμου Καρυάς που έχει στην αγκαλιά του τρία πανέμορφα χωριά., τους Πηγαδισάνους, την Καρυά και την Εγκλουβή. Οι γυναίκες στα χωριά αυτά κυκλοφορούν στα στενά σοκάκια, πηγαίνουν για ψώνια και κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές με τις παραδοσιακές τους φορεσιές. Ο αργαλειός δουλεύει νυχθημερόν, ενώ η αγροτική ζωή χαρακτηρίζει τους κατοίκους του χωριού. Κοιτάζοντας προς τους αμπελώνες διαπιστώνεις πως το «βερτζαμί», το κόκκινο σταφύλι και μοναδικό κρασί της περιοχής βρίσκεται στην έγνοια των κατοίκων. Εντύπωση αποτελούν στην Καρυά οι όμορφες ξερολιθιές καθώς και τα πλακόστρωτα σοκάκια με τα υπέροχης λαϊκής αρχιτεκτονικής σπίτια. Στην πανέμορφη Εγλουβή καλλιεργείται η περίφημη φακή. Λίγο πιο ψηλά περίπου στα 900 μ.. βρίσκονται οι Βόλτοι. Το μοναδικό θέαμα του πέτρινου οικισμού δεν σε αφήνει να κοιτάξεις τίποτε άλλο. Πρόκειται για μικρά καλύβια που, όπως λένε οι ντόπιοι, χρησίμευαν παλιά ως προσωρινά καταλύματα την περίοδο της συγκομιδής της φακής.

Κωνσταντίνος Καντούτσης