ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

Φθινοπώριασε.....και για κάποιους ξεκινούν τα μαθήματα....

Acimboldo Giouseppe, Autumn, 1573, Musee du Louvre, Paris
"Θα μείνεις?" με ρώτησαν. 
"Θα μείνω" απάντησα, δίχως δεύτερη κουβέντα. 
Ούτε που πρόφτασα να γράψω στο blog πως θα λείψω για μερικές ημέρες....που αισίως ξεπέρασαν τον μήνα....
Bρέθηκα για λίγο κοντά στη φύση, εκεί που ούτε κινητό δεν έπιανε, ούτε υπολογιστής υπήρχε οπότε αναγκαστικά απόλαυσα μια mini αποτοξίνωση από τον κόσμο της τεχνολογίας.
Τις επόμενες ημέρες απόλαυσα την (ευχάριστη) "επιδρομή" από φιλενάδες νησιώτισες που ήρθαν στην πρωτεύουσα για διάφορες υποχρεώσεις....
Η φιλενάδα από τη Ρόδο ήρθε στην Αθήνα σε αναζήτηση σπιτιού για την κόρη  (και τον γυιό) που θα  έρχονταν για σπουδές στην Αθήνα.  (Τι μαρτύριο και αυτό....)

Μετά από αλλεπάλληλες επαφές με αμείληκτους σπιτονοικοκύρηδες που ζητούν για το σαράϊ τους τον ουρανό με τ' άστρα κλείστηκε ραντεβού με εκείνους που τηλεφωνικά  μας φάνηκαν συμπαθέστεροι. Επισκεφθήκαμε λογής λογής διαμερίσματα, άλλα  διακοσμημένα με παλιομοδίτικα ντουλάπια με φανταχτερά χρώματα, άλλα με μπάνια ξεχαρβαλωμένα, σε άλλα οι πόρτες έτριζαν τόσο πολύ που θύμιζαν τις πόρτες των θρίλερ, νόμιζες πως όπου νάναι θα ξεπροβάλλει ο Δράκουλας. Τελικά βρήκαμε ένα διαμέρισμα συμπαθητικό με αυτόνομη θέρμανση και γκάζι.
"Πόσο?" ρώτησα
"Με ή χωρίς απόδειξη" ρώτησε η κυρία με καχύποπτο βλέμμα.
"Με" απάντησα...
"600" μου λέει...
"Σαν πολλά δεν νομίζετε πως είναι 600 ευρώ για ένα δυαράκι?" ρωτήσαμε με απορημένο βλέμμα την κυριούλα που κοίταζε με βλοσυρό βλέμμα  έτοιμη να  φωνάξει...."next"  αφού οι διαμαρτυρίες σε τέτοιες περιπτώσεις δεν φαίνεται να είναι πολύ ευπρόσδεκτες.
"Με ζημιά κρατάω το διαμέρισμα, μη νομίζετε πως κερδίζω από αυτό" μουρμουράει. "Τα ακίνητα δεν συμφέρουν πλέον....από τη μια το χαράτσι της εφορίας, από την άλλη η συντήρησή του ό,τι εισπράττω πέι χαράμι....Να! Ο φόρος μεταβίβασης οταν αποκτάς ένα ακίνητο, ο φόρος κατοχής  του ακινήτου (ΕΤΑΚ) λες και χρειάζεται να πληρώνει ο ιδιοκτήτης ενοίκιο για το ίδιο του το σπίτι η φορολόγηση του εισοδήματος από το ακίνητο, οι δημοτικοί φόροι στους λογ/σμούς των ΔΕΚΟ, τα βαψίματα, οι ζημιές κάθε φορά που αλλάζει ο νοικάρης, οι μήνες που παραμένει κενό το διαμέρισμα μέχρι να βρεθεί ο επόμενος νοικάρης....νομίζετε πως βγαίνω? Το νοικιάζω ίσα ίσα για να το συντηρώ" λέει η υποψήφια νοικοκυρά - ιδιοκτήτρια ολόκληρης της πολυκατοικίας (που θα αριθμούσε καμιά 30ριά διαμερίσματα).
Είδαμε κι αποείδαμε από την κούραση, τον ποδαρόδρομο και λόγω απουσίας  καλύτερης επιλογής  αλλά συνάμα ελλείψει πολύτιμου χρόνου η νησιώτισα φιλενάδα "καπάρωσε" το διαμέρισμα κάνοντας τη καρδιά της φιόγγο ανησυχώντας πως θα τα βγάλει πέρα για το νέο εξοδολόγιο που θα έμπαινε στη ζωή της.
Κατόπιν έπρεπε να αγοραστούν όλα τα είδη που χρειάζεται ένα νέο νοικοκυριό. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως οι περισσότερες αλυσίδες καταστηματων έχουν κατακλυστεί από προϊόντα τρίτων χωρών (ιδιαίτερα Κίνας). Τα Ευρωπαϊκά προϊόντα σπανίζουν πια.Τα πράγματα (καναπέδες, κρεββάτια, γραφεία, φωτιστικά) εφόσον δεν μπορούσαμε να τα μεταφέρουμε εμείς, ανέλαβε η μεταφορική να στα φέρει στο σπίτι.
"Και για τη συναρμολόγηση πόσο κοστίζει να στείλετε έναν άνθρωπο να τα φτιάξει?" ρωτήσαμε
"12% επί της αξίας" μας λένε......!!!!
Μα καλά, διαμαρτυρηθήκαμε, τι σχέση έχει η αξία των αντικειμένων με την συναρμολόγηση????
"Αυτή είναι η πολιτική της εταιρείας" μας είπαν....
Ανασήκωσα τα φρύδια κι έκανα νόημα στη φίλη μου να μην κλείσει μέσω της εταιρείας άνθρωπο για τη συναρμολόγηση. Είναι τρελλό να σου μιλάνε για φθηνά προϊόντα και από την άλλη να σου τα παίρνουν μέσω άλλων τρόπων. Ακου 12% της αξίας η συναρμολόγηση!!!!!
Ετσι φωνάξαμε έναν μαραγκό της γειτονιάς ο οποίος ζήτησε σαφώς πολύ λιγότερα χρήματα. Γιατί να τα πάρει η εταιρεία τα χρήματα?
Με τούτα και με τ' άλλα τελείωσε η περιπέτεια της νησιώτισας φιλενάδας  (ή μήπως μόλις ξεκίνησε?) η οποία επέστρεψε  το ίδιο βράδυ ήσυχη  στο νησί της αφού είχε τακτοποίησει τα βλαστάρια της.

Το νέο ταξίδι για την οικογένεια είχε ήδη ξεκινήσει με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για τους νεαρούς απογόνους της....

Εμείς να ευχηθούμε καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά που φέτος μπήκαν στη δύσκολο ταξίδι της κατάκτησης ενός πτυχίου.

Α! Καλό φθινόπωρο είπα???

Ξημέρωσε το Σάββατο με τις πρώτες βροχούλες να κάνουν την εμφάνισή τους.....