ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Το ταξίδι και.....ο "Ακατανόμαστος"

Φωτό: Φρικηπαίδεια

"Φταίει ο Ακατανόμαστος" μου φώναξε ο ταξιτζής ξεκαρδισμένος στα γέλια.....
Ούτε καν ζήτησε χρήματα για την διπλή κούρσα που αναγκάστηκε να κάνει για να μου φέρει την βιντεοκάμερα που είχα εν τω μεταξύ ξεχάσει στο ταξί του....

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή :

Συνήθως όταν αναχωρείς για διακοπές η βαλίτσα ετοιμάζεται με μεράκι και όλα τα πράγματα βαλμένα με τάξη και νοικοκυρεμένα είναι ήδη έτοιμα από το προηγούμενο βράδυ αφού περιμένει κανείς με χαρά την ώρα της αναχώρησης. Ετσι μόλις έφτασε το ταξί φύγαμε δίχως καθυστέρηση για το Ελ. Βενιζέλος. Ο ταξιτζής μια ευχάριστη και χωρατατζίδικη φυσιογνωμία έδωσε το έναυσμα για μια σύντομη αμπελοφιλοσοφική ανάλυση της επικαιρότητας που διάρκεσε μέχρι να φτάσουμε στο Αεροδρόμιο. Θέματα όπως η εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας, τα γκέτο, η λαθρομετανάστευση αλλά και το υψηλό ποσοστό της αποχής στις πρόσφατες Ευρωεκλογές όπως είναι φυσικό μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της κουβέντας.
Κάποια στιγμή η κουβέντα ξέφυγε από τα τετριμμένα και πιάσαμε κουβέντα για τον Ακατανόμαστο!!!!!
(δεν τολμώ να αναφέρω το όνομά του μπας και μπλοκάρει το blog.....)

Ο ταξιτζής λοιπόν μου εξιστορούσε τις ατυχίες που του έτυχαν έπειτα από έναν γάμο στην Κρήτη όπου συμπτωματικά ήταν παρών και ο Ακατανόμαστος!!!!
Οπως μου έλεγε χαρακτηριστικά μεταξύ σοβαρού και αστείου, άκουσε να λένε πως:
- στον Τιτανικό ο Ακατανόμαστος είχε ευχηθεί "καλό ταξίδι" .
- Για τους Δίδυμους Πύργους είχε αναφωνήσει με θαυμασμό "Τί υπέροχα κτίρια".
- Λίγες στιγμές πριν από το τσουνάμι στην Ινδία είχε πει "Ωραίες παραλίες έχουν εδώ"...
-Oσο για το Sea Diamond είχε πει στη Μαρίκα "Κοίτα τι ωραίο πλεούμενο!'
- Ασε που καθώς λέγεται είχε διασχίσει την Πελοπόννησο το καλοκαίρι του 2007 λίγο πριν από τις πυρκαγιές!!!!
Αφού γελάσαμε, του είπα πως δεν πιστεύω τα όσα λέγονται αφού τα θεωρώ συμπτώσεις και καθαρές προλήψεις. Εκείνος μου υπενθύμισε διάφορα περιστατικά όπως για παράδειγμα πως στην εκπομπή του Λαζόπουλου, δεν είχε προλάβει ο Λαζόπουλος να προφέρει το όνομά του Ακατανόμαστου και κόπηκε το ρεύμα στο στούντιο.....

Δεν έδωσα σημασία μέχρι που....
Αφού φτάσαμε στο αεροδρόμιο και ετοιμαζόμουν να κάνω check in ....συνειδητοποίησα πως είχα ξεχάσει την βιντεοκάμερα μέσα στο ταξί!!!!
Ευτυχώς τηλεφώνησα στο ραδιοταξί και ειδοποίησαν τον άνθρωπο. Ετσι λίγη ώρα πριν από την ώρα της κανονικής αναχώρησης του αεροπλάνου έφτασε τρέχοντας και μου έδωσε την κάμερα χαμογελώντας με ικανοποίηση...
"Ακόμη δεν πείστηκες για αυτά που σου είπα????
Ο Ακατανόμαστος φταίει που ξέχασες την κάμερα....
Αντε καλό ταξίδι εύχομαι δίχως άλλες ατυχίες "
...μου είπε κι έφυγε τρέχοντας για να παραλάβει την επόμενη κούρσα στην οποία μάλλον θα έφτανε καθυστερημένος.....

Δεν θέλει και πολύ για να επηρεαστεί ο άνθρωπος....
...."η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται" λέγανε οι παππούδες μας...
Μπήκαμε στο αεροπλάνο.
Προσπαθούσα να διώξω τις αρνητικές σκέψεις που τριβέλιζαν το μυαλό μου....
Δέσαμε τις ζώνες μας....η ώρα περνούσε μα δεν απογειωνόμασταν....
....Απογειωθήκαμε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση....
"Φταίει ο Ακατανόμαστος"
ηχούσε τα αυτιά μου η φωνή του ταξιτζή και το γέλιο του....

Προσπάθησα να ξεχάσω τα λόγια του ταξιτζή κι έκανα τον σταυρό μου για να προσγειωθούμε καλά στη Ρόδο. Ο Ροδίτης ταξιτζής που είχα κανονίσει να μας μεταφέρει στη Λίνδο είχε φύγει αφού βαρέθηκε να περιμένει την καθυστερημένη πτήση...
Ευτυχώς βρήκα άλλον κι έτσι το ταξίδι είχε αίσιο τέλος όσον αφορά το aller.

Η χθεσινή πτήση της επιστροφής είχε 2 ώρες καθυστέρηση....
Εκνευρισμός αλλά και ανοργανωσιά στο Αεροδρόμιο της Ρόδου με όλες τις πτήσεις να βρίσκονται σε καθυστέρηση. Γκρίνιες πολλές και τσακωμοί αφού κάποιοι ξένοι έχασαν εξ αιτίας των καθυστερήσεων την πτήση για την πατρίδα τους κι έπρεπε να διανυκτερεύσουν στην Αθήνα και να φύγουν την επόμενη ημέρα. Μας είπαν πως οι καθυστερήσεις οφείλονταν σε στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, αν και δεν άκουσα να αναφέρεται κάτι σχετικό στις ειδήσεις...

Οσο για μένα, μόλις έφτασα στο σπίτι διαπίστωσα πως είχε πέσει το ρελέ (για άγνωστη αιτία) κι έτσι όσα κρέατα βρίσκονταν μέσα στον καταψύκτη του ψυγείου είχαν χαλάσει.
Η δυσοσμία που αναδυόταν από το σπίτι θύμιζε κάτι από Δημοτικά Σφαγεία!!!
Από την ώρα της επιστροφής λοιπόν βρίσκομαι με μια λεκανίτσα και σαπουνάδες να προσπαθώ να καθαρίσω το ψυγείο και να διώξω τη δυσοσμία από το σπίτι....
Νάχε δίκιο άραγε ο ταξιτζής πως
"για όλα φταίει ο Ακατανόμαστος ???? "

ΥΓ. Πάντως αν εξαιρέσει κανείς τις ατυχίες των 2 ημερών του ταξιδιού, οι υπόλοιπες ημέρες κύλησαν πλούσια και με ευχάριστες εμπειρίες που θα σας αφηγηθώ μόλις τελειώσω με την υπόθεση
"Ψυγείο"

Μέχρι τότε εύχομαι
Καλή Εβδομάδα σε όλους

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Επιστρέφω.....

.....Κάπου εδώ θα τριγυρνάω....
(επειδή το παρακάτω βιντεάκι στερείται ήχου αν θέλετε να απολαύσετε εικόνα με μουσική υπόκρουση πατήστε το play στο από κάτω ανθρωπάκι του esnips)



....αφού αυτές τις ημέρες διοργανώνονται σπουδαία πράγματα για τον πολιτισμό....
http://www.ecofilms.gr/01.1.ecofilms_call_gr.htm

Ραντεβού πάλι την Κυριακή 28.6.09


Stamatis Spanoudak...

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ο Παρθενώνας, το Νέο Μουσείο, τα κλεμμένα μάρμαρα και η Μελίνα....


Αύριο εγκαινιάζεται το πολυσυζητημένο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η κατασκευή του προκάλεσε ποικίλα σχόλια και αντιδράσεις. Δίχασε θα έλεγα την Ελληνική κοινωνία. Ομως σήμερα δεν θα ήθελα να σταθώ στο ίδιο το Μουσείο. Με αφορμή αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα που μετά τη βίαιη απόσπασή τους από τον Λόρδο Ελγιν σήμερα βρίσκονται φυλακισμένα στο Βρεττανικό Μουσείο.
Στα πλαίσια των αναρτήσεων με τίτλο "Ζωγραφίζοντας μια ιστορία" με θέμα την αρπαγή μιας Καρυάτιδας, είχα αναφερθεί λεπτομερώς (μπορείτε να βρείτε την ανάρτηση εδώ) στον τρόπο που ο λόρδος Ελγιν απέσπασε τα μάρμαρα του Παρθενώνα και πως σιγά σιγά τα φυγάδευσε στο εξωτερικό.

Η Ακρόπολη είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης των Αθηνών. Ετσι οι bloggers δεν θα μπορούσαν φυσικά να μείνουν ασυγκίνητοι για αυτό το θέμα. Η Roadartist μέσα από ένα διαδικτυακό ταξίδι στο χρόνο μας ξεναγεί (εδώ) στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Ο phlouflis μας δίνει ιδέες για τον πως θα μπορούσαμε ίσως να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη για τις κλεμμένες αρχαιότητες του Παρθενώνα που σήμερα βρίσκονται στο Βρεττανικό Μουσείο (την ανάρτηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ).

Γράφει ο phlouflis :
Θα διαβάσατε τη δήλωση της διευθύντριας Επικοινωνίας του Βρετανικού Μουσείου κ. Χάνα Μπόλτον ότι «τα μέλη του Δ.Σ. του Βρετανικού Μουσείου θα ήταν διατεθειμένα να δανείσουν τα Μάρμαρα για τρεις μήνες, αν η ελληνική κυβέρνηση αναγνώριζε ότι ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο και φρόντιζε για την ασφαλή μεταφορά τους». Θα διαβάσατε και την άμεση και αρνητική απάντηση του ΥΠΠΟ στη συγκεκριμένη πρόταση του Βρετανικού Μουσείου. Και όπως τονίζεται, η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια.

Και προτείνει για το νέο Μουσείο:

Να μείνει κενή η θέση των κλεμμένων και να τοποθετηθεί πινακίδα σε όλες τις γλώσσες του κόσμου που να εξηγεί στον επισκέπτη πότε και ποιος τα έκλεψε και πού βρίσκονται;
Να δούμε αν θα έχει μούτρα άλλη φορά η οποιαδήποτε κα διευθύντρια να ξεστομίζει τέτοιες …προτάσεις.
Δεν βρίσκω καθόλου κακή αυτή την ιδέα.
Αντίθετα την προσυπογράφω.

Τέλος με πρωτοβουλία κάποιων bloggers δημιουργήθηκε μια σελίδα για συλλογή υπογραφών σχετικά με την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Στο blog του Αριστόδημου (το βρίσκετε εδώ) διαβάζουμε :

"Ξεκίνησε η συλλογή υπογραφών (εάν προσυπογράφετε την αναγκαιότητα επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα μπορείτε να υπογράψετε εδώ) με σκοπό να μπορέσουμε να προωθήσουμε το σύνολο των υπογραφών μας στον Τύπο, στο ΥΠΕΞ, στο Υπουργείο Πολιτισμού και κυρίως στο Βρεττανικό Μουσείο αλλά και σε ξένα ΜΜΕ.

Ολοι εμεις οι Bloggers οταν ενώσουμε τις φωνές μας και αναδείξουμε το θέμα μέσα από τις ιστοσελίδες μας έχουμε τη δύναμη να ακουστούμε πιο δυναμικά και αποτελεσματικά"
Πέραν όμως του αγώνα για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εμένα αυτό που με λυπεί είναι η παντελής έλλειψη αναφοράς σε ό,τι αφορά το Νεο Μουσείο της Ακρόπολης στη συμβολή της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και του αγώνα της τόσο για την επιστροφή των μαρμάρων όσο και για την Ιδρυση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου να υπενθυμίσω πως ανάμεσα στους σκοπούς του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη που δημιουργήθηκε στη μνήμη της αναφέρονταν :
- H ανάληψη και συντονισμός πρωτοβουλιών για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα
- H προώθηση ενεργειών για τη δημιουργία του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως
(Το σύνολο των σκοπών του Ιδρύματος αναφέρονται εδώ)

Να θυμίσω επίσης πως σε μια ομιλία της στην Οξφόρδη η Μελίνα απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους είπε :

"You must understand what the Parthenon Marbles mean to us. They are our pride. They are our noblest symbol of excellence. They are our thankful tribute to democracy. England and Greece are friends. English blood was shed on Greek soil in the war against fascism, and Greeks gave their lives to protect English pilots. Read Churchill; he tells you how crucial was the Greek role in your decisive desert victory over Rommel.
We say to the British Government:

You have kept these Sculptures for almost two centuries.

You have cared for them as well as you could, for which we thank you.

But now in the name of fairness and morality, please give them back.

Such a gesture from Great Britain would ever honor your name".

(Ολόκληρο το κείμενο μπορείτε να το βρείτε εδώ)

Η Μελίνα προτού κλείσει τα μάτια της είπε :


«…Eλπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…»


....Αυτά στο όνομα της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης....

....Για να μην ξεχνάμε.....

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΥΜΗΤΤΟΣ: το βουνό....οι πυρκαγιές....οι αυτοκινητόδρομοι...

Κάθε χρόνο παρακολουθώ τον Υμηττό να αργοπεθαίνει. Το παρακάτω βίντεο το δημιούργησα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό κοντά στη γειτονιά μου την 16.7.07 . Εκείνο το βράδυ ξενύχτησα λυπημένη να κοιτώ την κορυφή του βουνού. Ο Υμηττός είχε καεί και είχε ξανακαεί το 1998, το 2000, το 2001 κλπ. Τα ερωτηματικά που είχα θέσει το 2007 όχι μόνο εξακολουθούν να παραμένουν ακόμη αναπάντητα, μα τα ίδια λάθη δείχνουν να επαναλαμβάνονται όμοια και απαράλλαχτα λες και δεν τρέχει τίποτα (δυνατοί άνεμοι, έλλειψη προσωπικού, έλλειψη πυροσβεστικών μέσων κλπ). Δεν μου αρκεί πια το κλασσικό
"πρόκειται για εμπρησμό" αφού αυτή η δικαιολογία δεν φέρνει πίσω ούτε τα χιλιάδες δέντρα που κάηκαν ούτε τις 4 ανθρώπινες ζωές (τους πυροσβέστες και τους εθελοντές) που κάηκαν στις 22-7-1998 στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά του Καρέα.


Προχθές για πολλοστή φορά ξέσπασε ακόμη μία πυρκαγιά στον Υμηττό, αυτή τη φορά από την πλευρά της Ανω Γλυφάδα ς δίπλα στην περιοχή της Αιξωνής η οποία είχε καεί στο παρελθόν πάλι.
Γιατί όμως κάποιοι να θέλουν να καεί ο Υμηττός???
Η προχθεσινή πυρκαγιά δίπλα στη περιοχή της Αιξωνής της Γλυφάδας έκαψε ό,τι είχε περισσέψει από τις καταπατήσεις σε περιοχή που βρίσκεται στις παρυφές του Υμηττού. Ας δούμε όμως τι σημαίνει Αιξωνή?
1997 Με αφορμή μια περίεργη υπόθεση αγοραπωλησίας 620 στρεμμάτων με πολλές παρατυπίες η οποία έφτασε στα δικαστήρια βγήκε στη φόρα πως το 1920, 36000 στρέμματα δημοσίου πευκοδάσους (μεταξύ των οποίων τα 12000 στα οποία βρίσκεται χτισμένη η σημερινή Γλυφάδα) είχαν προσαρτηθεί παρανόμως στο "κτήμα Π.Καραπάνου" το οποίο στην πραγματικότητα δεν ξεπερνούσε τα 1000 στρέμματα και μάλιστα βρισκόταν σε άλλη περιοχή (στο Ανω Καλαμάκι) !!!

2000 Το Μεικτό γνωμοδοτικό Συμβούλιο χαρακτήρισε ό,τι είχε απομείνει εκτός σχεδίου δηλαδή περίπου 11000 στρέμματα από το Κτήμα Καραπάνου , (εκεί που έπιασε η προχθεσινή φωτιά) ως δημόσια δασική γη, και προσκαλούσε το Δημόσιο να διεκδικήσει τα δικαιώματά του κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει!!!!

2003 Η έφεση των "ιδιοκτητών" εναντίον της παραπάνω απόφασης, γίνεται δεκτή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών όπου "συμπτωματικά" προέδρευε η γνωστή από το παραδικαστικό κύκλωμα Α.Ηλία

2006 Ο τότε εισαγγελέας Εφετών ζητά να αποδοθεί η έκταση στο Δημόσιο αφού οι τίτλοι ιδιοκτησίας αποδείχτηκαν πλαστοί. Μάλιστα απήγγειλε κατηγορίες εναντίον όσων εμπλέκονται σε πλαστογραφήσεις τίτλων, εγγράφων κλπ. Αξιο λόγου είναι πως τα συγκεκριμένα οικόπεδα είχαν συμπεριληφθεί σε εκτάσεις οι οποίες ήδη από το 1934 είχαν κηρυχτεί αναδασωτέες καθώς και το 1972 με απόφαση του τότε Νομάρχη Αθηνών !!!

2009 Ο δήμος Γλυφάδας λαμβάνοντας υπ΄όψιν την πρόβλεψη του νέου Ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας (που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ) προβλέπει την ένταξη 200000 στρεμμάτων στην Αττική με απόφασης επέκτασης του σχεδίου πόλεως σε αδόμητες εκτάσεις στον Υμηττό!!!! (Λεπτομέρειες για την συγκεκριμένη ιστορία μπορείτε να διαβάσετε εδώ , εδώ).

- Τον Φεβρουάριο του 2009 μόλις μία ημέρα πριν από την δενδροφύτευση την οποία οργάνωσε ο ΣΚΑΙ στάλθηκε εξώδικο από τους "ιδιοκτήτες" (εδώ) για να την εμποδίσουν. Χρειάστηκε η παρέμβαση εισαγγελέα προκειμένου να επιτραπεί. Μάλιστα η δενδροφύτευση στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού η προσέλευση του κόσμου ήταν τεράστια (φωτό εδώ)

Από τα παραπάνω είναι ολοφάνερο πως όσο δεν καταρτίζεται Εθνικό Δασολόγιο (όπου θα αναφέρεται διακριτά όλος ο δασικός πλούτος της χώρας μας) αλλά και Εθνικό Περιουσιολόγιο (όπου θα συμπεριλαμβάνονται οι ιδιοκτησίες του Δημοσίου) θα εξακολουθούν να ανοίγουν οι ορέξεις σε κάθε λογής καταπατητές οι οποίοι περιφράσσουν τον χώρο και τον ορίζουν ως δική τους ιδιοκτησία....μέχρι...μέχρι....τον επόμενο αιώνα που ίσως ανακαλύψει το Δημόσιο την καταπάτηση ...(μέχρι τότε δηλαδή "ποιός ζει, ποιός πεθαίνει" ) . Οι βιλλίτσες νάναι καλά οι οποίες όχι μόνο αυξάνονται και πληθύνονται μα υδροδοτούνται και ηλεκτροδοτούνται και ας βρίσκονται χτισμένες σε περιοχή εκτός σχεδίου!!!!!
Προστατεύεται ο Υμηττός?




Αν και κάθε φορά που καίγεται ο Υμηττός οι επίσημες εξαγγελίες διαλαλούν πως "όπου υπάρχει δάσος θα ξαναγίνει δάσος" τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ άλλα αποκαλύπτουν.

Με σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο και αφορά τους «νέους αυτοκινητόδρομους Αττικής» προβλέπεται η δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων συνολικού μήκους 90 περίπου χλμ. Για να μιλάμε πιο συγκεκριμένα στον ορεινό όγκο του Υμηττού, προγραμματίζονται τρείς νέοι αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας:

α. Η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος η οποία θα διέρχεται πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα (Καρέα), την Ηλιούπολη ,την Αργυρούπολη, και η προέκτασή της θα φθάνει μέχρι την Λ. Βουλιαγμένης.

β. Η Ανατολική Περιφερειακή Λεωφόρος, η οποία θα ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Μεσογείων και θα φθάνει μέχρι την παραλιακή Λ. Σουνίου (Αγ. Μαρίνα). Θα έχει μήκος 13,8 χλμ, εκ των οποίων μόνο τα 1,4 χλμ θα είναι υπόγεια, δηλαδή θα διέρχεται επιφανειακά μέσα από τον δασικό χώρο του Υμηττού.

γ. Ο συνδετήριος άξονας των δύο προαναφερόμενων αυτοκινητόδρομων, μεταξύ Α/Κ Σακέτα (Βύρωνας) και Α/Κ Μεσογείων, μήκους 6,3 χλμ, εκ των οποίων τα 4 περ. χλμ θα είναι υπόγεια σήραγγα και τα υπόλοιπα θα διέρχονται επιφανειακά από τις Ζώνες προστασίας του Υμηττού.
(Πηγή : Διαδημοτική συντονιστική επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού)

Σημ.είωση : Η περιοχή που αναφέρεται ως συνδετήριος άξονας στο ύψος του στρατόπεδου Σακέτα μέχρι την Ούλωφ Πάλμε είναι η περιοχή που καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά που ξέσπασε την 16.7.07 (φωτογραφίες είδατε στο σχετικό βίντεο)!!!!
Ακόμη μία ....."σύμπτωση" ????
Τι μέτρα ισχύουν αυτή τη στιγμή για τον Υμηττό???
Ο Υμηττός έχει έκταση 81230 στρεμμάτων, τα οποία έχουν κηρυχτεί αναδασωτέα με Υπουργική απόφαση από το 1934 και υπάγονται στο δίκτυο Natura. Το καθεστώς προστασίας του βουνού καθορίζεται από προεδρικό διάταγμα του 1978, το οποίο χωρίζει το βουνό σε δύο ζώνες :
Στη Ζώνη Α που καταλαμβάνει τον πυρήνα του ορεινού όγκου και στην οποία επιτρέπονται χρήσεις αναψυχής και πολιτισμού αλλά και κτίρια μέχρι 150 τ.μ.
Στη Ζώνη Β που καταλαμβάνει την περιφερειακή ζώνη και επιτρέπεται η εγκατάσταση κοινωφελών και κοινόχρηστων λειτουργιών με τα γνωστά αποτελέσματα
Μοναδική ελπίδα να διασωθεί ο Υμηττός είναι :
- Να πάψουν να νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες (διαβάστε εδώ πως επιχειρείται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων)
- Να ΜΗΝ κατασκευαστούν άλλοι δρόμοι στον Υμηττό !!!!
- Να αποσυρθεί το προτεινόμενο σχεδίου Π.Δ., και να τροποποιηθεί το ισχύον στην κατεύθυνση της Απόλυτης Προστασίας, με κατάργηση της Β ζώνης και υπαγωγή ολόκληρης της έκτασης του Υμηττού στην Α ζώνη η οποία έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη.
- Να ανακηρυχτεί ο Υμηττός ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ και να κατοχυρωθεί η δημόσια δασική γη με την δημιουργία Εθνικού Δασολογίου αλλά και Περιουσιολογίου .
- Αντί να ευνοείται η χρήση των ΙΧ με τη δημιουργία νέων αυτοκινητοδρόμων να επεκταθούν, να ενισχυθούν και να βελτιωθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Ο Υμηττός ΠΡΕΠΕΙ να χαρακτηριστεί Εθνικός Δρυμός και να προστατευτεί ως μνημείο της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού με ταυτόχρονη ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ κάθε εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας στον πυρήνα και τα όριά του.
....Το οφείλουμε στα παιδιά.........αλλά και στους νεαρούς πυροσβέστες και εθελοντές που κάηκαν στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στον Καρέα την 22.7.98....



.....προσπαθώντας να προστατέψουν τη ζωή του Υμηττού....
....προσπαθώντας να προστατέψουν την δική μας ανάσα και των παιδιών μας....
(Σημ. Οι φωτό τραβήχτηκαν στον Υμηττό την Πρωτομαγιά του 2009)

ΚΑΙΝΕ ΠΑΛΙ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!!!!!

Βλέπω φωτιά πάνω από την Κατεχάκη μάλλον στο ύψος της Ηλιούπολης!
Επιασαν ισχυροί αέρηδες κι είπαν να ανάψουν ακόμη μια φωτιά στο γεμάτο εγκαύματα κορμί του Υμηττού...
Λιγοστή η βλάστηση που έχει πια απομείνει...
Πολλοί όμως είναι εκείνοι που τον αγαπούν για να τον αφήσουν στην τύχη του...
Πριν από λίγο καιρό παιδιά συντροφιά με τους γονείς τους τον αγκάλιασαν και έσπειραν, εκεί που οι σκοτεινές σκιές έκαψαν...
Οσο και αν προσπαθούν κάποιοι να τον κάψουν όσο και αν θα τον καίνε και θα τον καταστρέφουν, στο τέλος όσοι έχουν φως στη καρδιά τους,
με όπλο τους τη φλόγα της αγάπης θα συνεχίσουν να φυτεύουν και να δημιουργούν ζωή από τις στάχτες...
....Και τελικά το καλό θα νικήσει το κακό που επιβουλεύεται τον Υμηττό....
Διόρθωση :
Διαβάζω εδώ πως πρόκειται για φωτιά που ξέσπασε στις 15.30 στο τέρμα της οδού Αθανάτου στην Ανω Γλυφάδα στην πίσω πλευρά του Υμηττού και όχι στην Ηλιούπολη όπως είπα.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Σαββατοκύριακο.....

Καλοκαίριασε και σφίξανε οι ζέστες.....

Καιρός να πάρουμε τους δρόμους...... για καμιά.......

ή καμιά....


....για λίγη χαλάρωση....
Απασφαλίζουμε τηλεοπτικούς δέκτες και Πισιά για 2 εικοσιτετράωρα και......


ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ εύχομαι σε όλους
(Οι φωτό είναι από τις περσινές καλοκαιρινές διακοπές στη Νότια Ρόδο...)

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

Salad your way.....Η αποχή και η σαλάτα των εκλογικών καταλόγων....

- "Υπέροχα" ξεφώνησε η θειά Μερόπη και δίχως να ρωτήσει αν είχα διάθεση να την ακούω πρωί πρωί με τη τσίμπλα στο μάτι άρχισε να μου διαβάζει κάτι που βρήκε στην εφημερίδα....
(τόχουμε πει πως η θειά Μερόπη δεν αφήνει να της ξεφύγει άρθρο,εγκύκλιος,νόμος κλπ)

"Φως επιχειρείται να ριχτεί στα αίτια της πρωτοφανούς για τα Ελληνικά δεδομένα αποχής. Μεταξύ άλλων λοιπόν που αναφέρονται στην έρευνα της Kapa Research (την οποία μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη στο κάτω μέρος της σελίδας εδώ) μία από τις αιτίες του μεγάλου ποσοστού αποχής οφείλεται σε λάθη των εκλογικών καταλόγων!!!!!
Ακου, τι λέει εδώ.....
Παραπλανητικά χαρακτηρίζουν τα υψηλά ποσοστά της αποχής οι Νομάρχες. Το ποσοστό της αποχής λένε δεν είναι αληθινό αφού το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και οι δήμοι και οι κοινότητες δεν διαθέτουν ενημερωμένους εκλογικούς καταλόγους. Για παράδειγμα ο κ.Γεωργάτος νομάρχης της Κεφαλλονιάς λέει πως από τους περίπου 56000 εγγεγραμμένους στην πραγματικότητα ψηφίζουν οι 20000-25000 (Η Κεφαλλονιά εμφάνισε το υψηλότερο ποσοστό αποχής - 63,1%)"

Και συνεχίζει η θειά Μερόπη να διαβάζει το δημοσίευμα της εφμ Το Βήμα (εδώ) :
- "Το εθνικό Δημοτολόγιο, έργο εθνικής εμβέλειας, παραμένει ανολοκλήρωτο : δήμοι και κοινότητες αφήνουν στους καταλόγους τους ψηφοφόρους που έχουν μεταναστεύσει προ πολλού ή έχουν αποδημήσει εις Κύριον"
- "Δηλαδή, υπολογίζανε στην ψηφοφορία και τους αποθαμένους ???? Ρώτησα μη μπορώντας να πιστέψω στα αυτιά μου....Αλλο πάλι και τούτο.....
Σαλάτα τα κάνανε.
Κι εσύ θειά Μερόπη για νάχουμε καλό ερώτημα δηλαδή που το βρίσκεις το ωραίο????"
- "Μα είναι απλό....απαντά η θειά Μερόπη με ύφος πρωθυπουργού....όταν καθαρίσουν επί τέλους αυτούς τους καταλόγους τότε θα μπορούμε πια να απαιτήσουμε να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται ανά περιφέρεια...."
Το βλέμμα μου θα πρέπει να έδειχνε πολύ κοιμισμένο....γιατί αμέσως η θειά Μερόπη δίχως να περιμένει δευτερόλεπτο άρχισε να αναλύει την Ελληνική Νομοθεσία....
- Ακου....μου λέει....σύμφωνα με το άρθρο 54 (παρ.2) "ο αριθμός των βουλευτών κάθε εκλογικής περιφέρειας ορίζεται με προεδρικό διάταγμα, με βάση το νόμιμο πληθυσμό της περιφέρειας που προκύπτει, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, από τους εγγεγραμμένους στα οικεία δημοτολόγια" . Επομένως εάν ο πραγματικός αριθμός των δημοτών είναι μικρότερος από αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι τότε εύλογα θα πρέπει να μειωθεί αντίστοιχα και ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονται ανά περιφέρεια...."
-"Μα δεν γίνεται αυτό της λέω....αφού οι βουλευτές θα πρέπει να είναι 300!!!"
- "Who says so?" απαντά με άψογη προφορά η θειά Μερόπη..... Σύμφωνα με το άρθρο 51 (παρ2) "Ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από διακόσιους ούτε μεγαλύτερος από τριακόσιους" Γιατί λοιπόν να μην μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών από 300 σε 270 για παράδειγμα??? Σκέφτεσαι πόσα χρήματα θα εξοικονομήσει το Ελληνικό Δημόσιο με 30 βουλευτές λιγότερους??? Ετσι κι αλλοιώς τάχουν κάνει που τάχουν κάνει σαλάτα στη διαχείρηση των Δημοσίων Υπηρεσιών....Ας πάνε τουλάχιστον να κόβουν σαλάτες να ησυχάσουμε κι εμείς...
Εκεί τα καταφέρνουν καλύτερα...
Το είπε και το Everest ....
- Τώρα είναι που χάθηκα εντελώς....τι είπε το Everest δηλαδή θειά Μερόπη?...ρώτησα προσπαθώντας να μαντέψω τι σχέση μπορεί να έχει μια βουνοκορφή με τη σαλάτα και τους πολιτικούς...μάλλον σαλάτα τάχει κάνει στο μυαλό της η θειά Μερόπη σκέφτηκα....
- "Salad your way" παιδί μου, "Salad your way..."
είπε κουνάμενη λιγάμενη και έφυγε αφήνοντάς μου το φύλο της εφημερίδας που διάβαζε....
(Το σλόγκαν "Salad your way" και το σκίτσο τα "δανείστηκα" από διαφήμιση των καταστημάτων Everest )

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Γελοιο-γράφοντας την επικαιρότητα - Οι ευρωεκλογές και η δαιμονοποίηση της αποχής

Τελείωσαν και οι Ευρωεκλογές (ευτυχώς). Τώρα ποιός κατάλαβε πως επρόκειτο περί Ευρωεκλογών και όχι περί εθνικών εκλογών αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα....Νάναι καλά οι φιλότιμες προσπάθειες κάποιων εφημερίδων οι οποίες ενσωμάτωσαν ενημερωτικά φυλάδια που εξηγούσαν τι σημαίνει πρακτικά για τον πολίτη εκλογή του Ευρωκοινοβουλίου αφού από τα χείλη των πολιτικών αρχόντων ελάχιστη πληροφόρηση υπήρξε για αυτό το θέμα.
Οι τηλεοπτικοί δέκτες κατακλύστηκαν κυρίως από την αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δίχως να είναι βέβαιο πως οι πολίτες κατανόησαν τις θέσεις τους για τα σοβαρά ζητήματα του τόπου μας όπως η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.......



...και το ΣΧΕΔΙΟ το οποίο προτείνει καθένας τους για να βγει αλώβητος ο τόπος μας από αυτή τη κρίση....


Οι πολίτες (μαζί και η θειά Μερόπη) άδικα επιχείρησαν να εκμαιεύσουν συγκεκριμένες προτάσεις από τα δύο κόμματα για τα καθημερινά τους προβλήματα αφού θεώρησαν τις απαντήσεις αρκετά γενικόλογες δίχως να εξηγούν ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ θα υλοποιηθούν τα ΘΑ.Και ενώ οι τηλεοπτικοί μας δέκτες πλημμύρισαν από τις αντιπαραθέσεις των 2 μεγάλων κομμάτων, και από λογής-λογής πλάσματα του ζωϊκού βασιλείου.........όπως καταγγγέλει σε Συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Στ.Μάνος (συνδυασμός Δράση) "στη χώρα μας δεν μπορεί να γεννηθεί κάτι το νέο αφού αφαιρείται η δυνατότητα έκφρασης στα νέα σχήματα. Η κατάσταση αυτή παραπέμπει σε φασιστικά καθεστώτα και μπορεί να συγκριθεί με τους περιορισμούς της χούντας σε κάθε ελεύθερο λόγο". Αν το καλοσκεφτεί κανείς, οι θέσεις των μικρότερων κομμάτων δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάθε πολίτη λόγω της απαγόρευσης προβολής τους στα ΜΜΕ!!!!

Αν και στις εκλογές δεν μου αρέσει να μιλώ για νικητές και ηττημένους μα για πολιτικές δυνάμεις που πείθουν η δεν πείθουν τους ψηφοφόρους τους με βάση τα όσα υπόσχονται μα και υλοποιούν, σύμφωνα με τα ΜΜΕ νικητές των εκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ και οι Οικολόγοι-Πράσινοι ενώ ηττημένη θεωρείται η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ με σταθερή την κατάσταση του ΚΚΕ.
Σύμφωνα πάντως με τη θειά Μερόπη νικητής της εκλογικής αναμέτρησης είναι το κόμμα της ΑΠΟΧΗΣ αφού κατέλαβε την πρώτη θέση στην εκλογική αναμέτρηση (ποσοστό 47,3%).(Α Αθηνών 54,45%, Β Αθηνών 47,22%, Α Πειραιά 55,56%, Β Πειραιά 53,32%, Περιφέρεια Αττικής 46,63%).

Από νωρίς υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες πως μεγάλος αριθμός εκλογέων θα ψήφιζε αποχή. Ετσι τέθηκαν σε εφαρμογή σκληρά μέτρα προκειμένου να καμφθεί η ελεύθερη βούληση των συγκεκριμένων εκλογέων....



...Δελεαστικές προσφορές δωρεάν εισητηρίων από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στους ψηφοφόρους (λέγε το δωροδοκία) προκειμένου να μην "την κάνουν" οι ψηφοφόροι, μαζική αποστολή SMS στα κινητά με την υπενθύμιση πως η αποχή από την εκλογική διαδικασία είναι συνώνυμη της ανευθυνότητας ....αυτοί οι παλιοψηφοφόροι τίποτα....η εμμονή τους στην αποχή άλλο πράγμα....
ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ Η ΑΠΟΧΗ????
-Λέχθηκε πως όσοι απείχαν είναι αχρείοι (=άχρηστοι) και γουρούνια...
1 στους 2 πολίτες δεν πήγε να ψηφίσει.....Δηλαδή οι μισοί πολίτες είναι άχρηστοι????
- O κ. Γεωργιάδης (του ΛΑΟΣ) επικαλέστηκε την ρήση του Ισοκράτη πως όποιος δεν ασχολείται με τα κοινά θεωρούνταν από τους αρχαίους ημών προγόνους ως αχρείος (=άχρηστος) και συμπλήρωσε κατόπιν και idiot!!!!
Με όλο το σεβασμό που τρέφω προς τις άριστες γνώσεις του κ. Γεωργιάδη περί της αρχαίας ελληνικής γραμματείας πιστεύω πως δεν ταιριάζει η ρήση του Ισοκράτη στις παρούσες συνθήκες για δύο λόγους:

1. Γιατί η αποχή από τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν βεβαιώνει απαραίτητα πως όσοι απείχαν από την προχθεσινή ψηφοφορία δεν ασχολούνται με τα κοινά....(άλλωστε ως "κοινά"οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν εννοούσαν μοναχά την ψήφο....)

2. Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι εκτός από την θετική ψηφοφορία, είχαν νομιμοποιήσει το δικαίωμα της αρνητικής ψηφοφορίας η οποία δεν ονομαζόταν μεν αποχή αλλά ψηφοφορία εξοστρακισμού. Κάθε πολίτης είχε το δικαίωμα να κατονομάζει όσα δημόσια πρόσωπα θεωρούσε ανίκανα να φέρουν δημόσια αξιώματα γράφοντας το όνομά τους πάνω σε ένα όστρακο. Τα αποτελέσματα αυτής της ψηφοφορίας θεωρούνταν αρκετά για να στείλουν στην εξορία όσους δεν τιμούσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη δυστυχώς δεν ισχύει στη σύγχρονη "δημοκρατία". Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα.....αφού στη μια περίπτωση ο πολίτης προστατευόταν από την ίδια τη πολιτεία ενώ στις μέρες μας όχι....
(Και όχι τίποτα άλλο αλλά που θα βρίσκαμε τόσα όστρακα να γράψουμε τα ονόματα.....)
- "όσοι δεν ψήφισαν είναι γουρούνια" ξεστόμισε ο κ. Ιάσων Τριανταφυλλίδης σε μια τηλεοπτική εμάφνισή του με αποτέλεσμα τα γουρουνάκια να ξεσηκώνονται και να απορούν γιατί τα έβαλαν μαζί τους οι άνθρωποι ..... Απορώ πάντως πως είναι δυνατόν να μην αντιδρούν τα φιλοζωϊκά σωματεία με τόση συκοφαντία παπαγάλων, γουρουνακίων και βάλε....
-Λέχθηκε πως όσοι απείχαν πήγαν για ψάρεμα
Το επιχείρημα πως όσοι απείχαν από την εκλογική διαδικασία είναι καλοπερασάκηδες και επειδή δεν σκοτίζονται για τα προβλήματα του τόπου ψήφισαν βότσαλα και παραλίες και προτίμησαν το ψάρεμα.....και πολλά άλλα....θα έλεγα πως μάλλον είναι καταρριπτέο γιατί το ποιός πήγε για ψάρεμα μου φαίνεται λίγο δυσδιάκριτο.....
Πήγαν για ψάρεμα όσοι πολίτες ψήφισαν αποχή η μήπως όσοι εκλιπαρούσαν για μια ψήφο μέχρι την τελευταία στιγμή?????
Who knows???

Οι επιλογές, οι ψήφοι και ο σεβασμός δεν κερδίζονται με τον βούρδουλα αλλά κατακτιώνται με τον σεβασμό και την πειθώ. Και καθώς φαίνεται αυτή το φορά ο βούρδουλας δεν είχε πέραση...

-Λέχθηκε πως η αποχή είναι μια απολίτικη θέση

Η αποχή αποτελεί μια απόλυτα συνειδητή στάση στην περίπτωση που ο πολίτης δεν έχει πειστεί πως υπάρχουν προτάσεις που να τον ικανοποιούν τόσο ώστε να εμπιστευτεί τη ψήφο του σε μία συγκεκριμένη πολιτική δύναμη. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ιδιοκτησία κανενός κόμματος, μπορεί για χρόνια να ψηφίζεις μια συγκεκριμένη πολιτική δύναμη, εάν όμως κάποια στιγμή διαπιστώσεις πως εκείνος που τόσα χρόνια ψήφιζες έχει ξεφύγει από την πορεία του και δεν σε ικανοποιεί, εφ΄όσον δεν βρεις μια άλλη πολιτική δύναμη που να καλύπτει τους οραματισμούς σου δεν είσαι υποχρεωμένος να εξακολουθήσεις να τον ψηφίζεις, ίσα ίσα για να πεις πως ψήφισες. Οσο και αν μερικοί ισχυρίζονται το αντίθετο, η αποχή αποτελεί μια επιλογή, δεν είναι ένας καταναγκασμός. Είναι σαν να λέμε πως εάν ένας έμπορας δεν σε πείσει πως η πραμάτεια του είναι η καλύτερη θα φταις εσύ που θα επιλέξεις να μην αγοράσεις επειδή αυτός δεν πούλησε....Ετσι είναι και με την ψηφοφορία, για να εμπιστευτεί κανείς την ψήφο του θα πρέπει να έχει πειστεί πως υπάρχει κάποιος ο οποίος προτείνει και υλοποιεί τις δεσμεύσεις του. Εάν κάποιος σου πουλάει πεπόνια ενώ εσύ ζητάς να αγοράσεις μήλα γιατί θα πρέπει δηλαδή να αγοράσεις ντε και καλά πεπόνια???? Μόνο και μόνο για να ικανοποιήσεις αυτόν που θέλει να ξεπουλήσει την πραμάτεια του????

-Λέχθηκε πως όσοι απείχαν είναι δυσαρεστημένοι Νεοδημοκράτες
Εξ όσων γνωρίζω από το κοντινό μου περιβάλλον πολλά άτομα που ψήφιζαν μέχρι τις προηγούμενες εκλογές, φέτος επέλεξαν τον δρόμο της αποχής αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της πράξης τους. Δεν πρόερχονται όμως αποκλιστικά από τον χώρο των δυσαρεστημένων Νεοδημοκρατών μα και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και από τον χώρο της Αριστεράς. Αυτή η προσπάθεια οικειοποίησης και χρωματισμού όσων απείχαν είναι ανακριβής και επιχειρείται προκειμένου να ριχτεί σε αυτούς το ανάθεμα για την σημαντική πτώση του αριθμού των ψήφων της ΝΔ.

Θα έλεγα πως το φαινόμενο της αποχής δεν πρέπει να υποεκτιμηθεί από τα κόμματα αλλά να μελετηθεί επιστημονικά και όχι με μοναδικό κριτήριο το αν η αποχή τους στέρησε η τους πρόσφερε ψηφοφόρους ούτε με την ασύστολη συκοφάντηση όσων πολιτών επέλεξαν αυτόν τον δρόμο αφού εάν συνεχίσουν αυτή τη τακτική θα τους βρουν απέναντί τους.

Σε τελική ανάλυση αν και το ρεύμα της αποχής δεν αποτελεί ένα κόμμα όπως τα συμβατικά που γνωρίζουμε αφού δεν διαθέτει καταστατικό, γραφεία, εγγεγραμμένα μέλη κλπ. κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κάποια στιγμή στο μέλλον την πιθανότητα να αναπηδήσουν νέες δυνάμεις πρωτοποριακές που να οδηγήσουν στην δημιουργία νέων ιδεών και σχημάτων με όραμα και ιδανικά. Επίσης όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα αυτό το νέο ρεύμα της αποχής να μεταλλαχθεί σε μια παθογένεια.

Η συνέχιση η όχι αυτού του φαινομένου θα εξαρτηθεί από την μελλοντική συμπεριφορά που θα επιδείξουν τα κόμματα. Πότε επί τέλους θα ασχοληθούν με τα αληθινά προβλήματα της κοινωνίας???? Είναι ο μόνος τρόπος για να επαναποκτήσουν την επικοινωνία με τους πολίτες, ακόμη και με όσους απείχαν....

Στο χέρι τους είναι.....